Velkommen til nytt interessant foredrag på studiet ”IKT for lærere
Stipendiat Audun Vaaler ved Avdeling for Informatikk vil på torsdag holde innlegg med følgende tittel: ”Åpne standarder, åpen kildekode og nye lisenser. Er dette viktig for skolen?”
Mye av den programvaren vi i dag kan laste ned gratis fra internett er utviklet etter helt nye prinsipper for kunnskapsutvikling. Utviklingen av såkalt ”fri programvare” bygger på omfattende kollektive samarbeid over internett. Dette skjer innenfor rammene av en modell der ingen eierproduktet. Prosjektene er kjennetegnet av at hvem som helst kan være med. All informasjon ligger dessuten åpent ute på nett og er lett tilgjengelig. I den senere tid har vi sett at denne kunnskapsutviklingsformen har spredd seg til andre kunnskapsdomener med Wikipedia som det kanskje mest interessante eksempelet. Kunnskapsutviklingen i dette nettleksikonet bygger i stor grad på den samme samarbeidsideologien.
Det mange imidlertid ikke er oppmerksomme på, er at det er helt spesielle lisenser som beskytter denne kollektive kunnskapsutviklingen. For å unngå at noen skal ta ”fellesproduktene” og gjøre dem til sine egne, har det vært nødvendig å utvikle lisenser som sikrer at ”dugnadsarbeidet” forblir åpent og tilgjengelig for alle. Den mest kjente av disse lisensene er GNU General Public License (Wikipedia operer med GNU fri dokumentasjonslisens). Lisensen krever at enhver som endrer på programvaren er forpliktet til å lisensiere den nye programvaren under de samme betingelsene som den opprinnelige programvaren. Man får dermed en universell rett til å bruke materiale, men lisensen gjør det omtrent umulig for noen andre å ”stjele” produktet.
Audun Vaaler vil blant annet redegjøre for bakgrunnen for utviklingen av disse lisensene ved å si noe mer om hva som ligger i begrepene åpen standard og åpen kildekode. Innlegget varer fra kl.1715-1900 på rom E1-074.
tirsdag 13. mars 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar